Apotheek Mariadal innoveert en verbetert de service

Home > Apotheek Mariadal innoveert en verbetert de service

In een persconferentie heeft de apotheek van Fundashon Mariadal een aantal innovaties bekend gemaakt en de stand van zaken over een aantal actuele onderwerpen toegelicht.

‘Track and trace’

Dit houdt in dat cliënten een sms of e-mail bericht krijgen dat hun medicatie klaarligt. In de apotheek kan de cliënt op de zelfbedieningszuil de optie “Ophalen medicatie” (letter: C) intoetsen. Op die manier krijgt de cliimage006.pngnt sneller zijn of haar medicijnen mee.
Dit systeem is nu enkele maanden in gebruik en veel cliënten hebben het gemak hiervan ondervonden. Voorwaarde is wel dat hun juiste persoonlijke gegevens, telefoonnummer en e-mailadres bij de apotheek bekend zijn. Bij een bezoek aan de apotheek raden wij aan om deze gegevens samen met de apotheekmedewerker te controleren en eventueel te corrigeren.

Herhaalservice

Inmiddels zijn meer dan 600 patiënten opgenomen in onze herhaalservice (HHS). Deze service is bijzonder waardevol voor mensen die moeite hebben met het organiseren van hun medicatie.

Cliënten die langdurig medicijnen gebruiken, kunnen zich hiervoor gratis en eenvoudig aanmelden in de apotheek. De cliënt hoeft daarna zelf geen herhaalrecepten meer aan te vragen. De apotheek rekent uit wanneer de medicijnen van de cliënt bijna op zijn, bestelt nieuwe medicijnen en vraagt de herhaalrecepten aan bij de huisarts. Na goedkeuring door de huisarts zetten de apotheek de medicijnen klaar. De cliënt ontvangt daarvan een bericht. Zo heeft de cliënt altijd voldoende medicijnen in huis.

Onlangs heeft de apotheek een bijeenkomst georganiseerd voor de huisartsenpraktijken om de herhaalservice toe te lichten. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt.

Bezorgservice

Momenteel doet de apotheek in Rincon een proef met een bezorgservice. Cliënten die moeite hebben om naar de apotheek te komen, krijgen hun medicijnen thuisbezorgd. Deze proef loopt tot eind augustus. Cliënten in Rincon die denken hiervoor in aanmerking te komen, kunnen zich aanmelden bij de apotheek of de huisarts

Medicijnrol

De apotheek biedt steeds meer ketenpartners een service met een medicijnrol (Baxter-service). De medicijnrol is in feite een lange sliert aan elkaar gekoppelde doorzichtige, plastic zakjes. In ieder zakje zitten precies die medicijnen die de cliënt op een bepaald tijdstip op de dag moet innemen. Met de inzet van dit geautomatiseerde systeem is een belangrijke stap vooruit gemaakt in zowel efficiëntie als nauwkeurigheid. En het is gebruiksvriendelijker voor de cliënten.

Personeelstekorten en wachttijden

Helaas heeft de apotheek in de afgelopen maanden te maken gehad met personeelstekorten. Mariadal is actief aan het werven, waarbij de voorkeur uitgaat naar personeel uit de Caribische regio. Door de personeelstekorten zijn de wachttijden toegenomen. Voorheen was de gemiddelde wachttijd minder dan 15 minuten, maar de afgelopen weken is deze gestegen naar 19 tot 21 minuten. Wij verwachten dat dit verder zal toenemen de in maanden juli en augustus.

Om de wachttijden te verminderen vraagt de apotheek aan cliënten om alleen bij spoedgevallen de medicijnen direct te komen ophalen. In andere gevallen is het aan te raden om twee dagen te wachten met ophalen. Maak gebruik van het ‘track and trace-systeem’ en zorg ervoor dat de persoonlijke gegevens (sms en e-mailadres) in de apotheek kloppen. Als de cliënt bericht krijgt dat de medicijnen klaarliggen, is het aan te raden om niet te lang te wachten met het ophalen.

Toekomst

De apotheek blijft innoveren en investeren in de toekomst. In augustus start een nieuwe opleiding voor apothekersassistenten gericht op lokale mensen. Dit levert echter pas over drie jaar apothekersassistenten op.

De apotheek in Playa wordt dit jaar verbouwd en er zal een automaat worden geplaatst. De apotheek in Rincon wordt ook verbouwd.